Alles wat je wil weten over koel- en vriescellen

Je moet je eten goed kunnen bewaren. De beste omstandigheden zorgen ervoor dat je eten goed blijft. Daarentegen kunnen er veel omstandigheden voor zorgen dat je eten bederft, beschimmeld en zijn smaak verliest. Dit wil je absoluut niet hebben, en dat is juist waar koel- en vriescellen van pas komen. De bedoeling is dan dat je wel weet wat zoiets doet, hoe het werkt, waar je op moet letten en ga zo maar door. Juist dit is waar deze blog kan inspringen: jou helpen te begrijpen wat je moet weten over koel- en vriescellen. Kortom, het is zeker aan te raden om hier nader onderzoek naar te doen als je hier intresse naar hebt.

Wat doet een koel- of vriescel? 

Een vriescel of een koelcel doet in principe niets bijzonders ten opzichte van een normale koelkast of vriezer. Echter doet een koelcel of vriescel dit op veel grotere schaal en vaak veel extremer. Zo kan een vriescel wel -20°C worden, een vriesbunker wel -40°C en een koelcel tussen de 0°C en 4°C. Dit zijn de omstandigheden waarbij je eten veel minder snel bederft en beschimmeld. Ook andere dingen zoals bloembollen of brood kun je hierin bewaren. Sommige dingen kunnen juist echter niet in een vries- of koelcel bewaard worden, maar dat is een ander verhaal.

 

Hoe werkt een koel- of vriescel? 

Een koelcel verkoelt een ruimte doordat alle aanwezige warme lucht naar buiten wordt gepompt. Dit wordt gedaan door middel van een verdamper, een condensor, een compressor, koelgas en vaak een zogeheten expansieventiel. Het koelgas wordt door een condensor omgezet in koelvloeistof. De compressor comprimeert dit en dit zorgt ervoor dat er warmte wordt onttrokken uit de koelcel en buiten de koelcel wordt gecreëerd. Stof- of ijsophoping in onderdelen kan ervoor zorgen dat de koelcel niet goed meer werkt, dus alle onderdelen dienen goed onderhouden te worden. 

Een vriescel werkt door een vriesmotor en een verdampingsmotor. Dit werkt bijna hetzelfde als een koelcel, maar dan dat een vriescel veel lagere temperaturen aanhoudt. De onderdelen zijn dus vaak veel krachtiger. 

Waar moet je op letten?

Bij het kopen van een koel- of vriescel moet je er vooral op letten dat je je geen goedkope rommel laat aansmeren en dat je het niet zelf hoeft te installeren. Het is belangrijk dat professionals dit doen. Zo kan het beste resultaat worden gegarandeerd. Daarnaast heb je dan vaak nog garantie en altijd een aanspreekpunt mocht er iets fout zijn gegaan of niet werken.