Dit zijn de beste voedingstips om jouw sportdoelen snel te behalen

Ben jij bewust bezig met sporten en bewegen, en heb je jezelf bepaalde doelen gesteld? Wil je bijvoorbeeld in spiermassa aankomen, of juist graag een paar kilo afvallen? Dan is een voedingspatroon dat past bij de door jou gestelde doelen onmisbaar om binnen een afzienbare tijd je doelen te behalen. Maar hoe ga je nu slim met je voeding om, en hoe zet je voeding in als middel om je sportdoelen snel te behalen? Je leest het in dit blog. 

 

Tip #1: Let goed op je macro’s

Wellicht heb je de term macro’s wel eens gehoord. Macro’s zijn de macronutriënten die zich in je voeding bevinden en de macro’s waar jij als sporter goed op wilt letten zijn vetten, koolhydraten en eiwitten. Afhankelijk van welke doelen je hebt, is een andere verhouding van macro’s optimaal om je doelen zo snel mogelijk te behalen. Stem je voedingspatroon dan ook goed af op de door jou gestelde doelen; kies voor bulk maaltijden als je spiermassa wil opbouwen en juist meer magere, gezonde maaltijden afvallen. Niet te vergeten: wees vooral consistent met je gezonde voedingspatroon. 

 

Tip #2: Blijf gezond en gevarieerd eten

Wanneer je op je macro’s let, is het verleidelijk om steeds dezelfde producten of maaltijden te eten, omdat je weet in welk gerecht welke macro’s zitten. Toch is het belangrijk om voldoende te blijven variëren in je voeding. Door genoeg variatie aan te brengen in de gerechten, ingrediënten en andere voedingsmiddelen die je binnenkrijgt, voorkom je tekorten aan andere belangrijke voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen.

 

Tip #3: Gun jezelf een uitstapje

Hoewel consistentie erg belangrijk is om je gestelde doelen te behalen, is een gezonde relatie met je voeding nog veel belangrijker. Zie het gezonde eten dan ook niet als een straf of een beperking, en beperk jezelf niet iedere dag te veel. Een ongezonde maaltijd is geen ‘cheat meal’, maar is gewoon een lekkere maaltijd waar je even zin in had. Wanneer je bijvoorbeeld 28 of 29 dagen in de maand erg gezond eet en goed let op de macro’s die je vanuit de voeding binnenkrijgt, kun je de overige paar dagen prima wat minder streng zijn. Geef jezelf de ruimte om te blijven genieten van eten en drinken, dan houd je het ook langer vol. De beste gezonde levensstijl is er namelijk eentje die je ook daadwerkelijk op de lange termijn vol kunt houden!