Een gids voor de geschiedenis van Frans eten

Als je net zo geïnteresseerd bent in reizen als in eten, dan is de geschiedenis van Frans eten er een waar je meer bekend mee wilt worden. De geschiedenis van Franse gerechten is er een die eigenlijk al in 1400 na Christus begint, toen de eerste Franse kookboeken de Moorse keuken imiteerden en suiker, die nog steeds als een luxe werd beschouwd, werd gebruikt om de verschillende gerechten te zoeten.

1600

In de 17e eeuw was het de koninklijke bescherming die de Franse keuken echt promootte, waarbij verschillende gerechten met vis en fruit het populairst waren. Er zijn veel voorbeelden, vooral uit deze tijd, die laten zien hoe belangrijk voedsel altijd in Frankrijk is geweest. Zo heeft een butler ooit zelfmoord gepleegd omdat zijn kreeften laat aankwamen.

Het was ook in deze tijd in de Franse geschiedenis dat Dom Perignon de kunst van het maken van champagne uitvond, toen hij zijn wijn begon op te slaan in flessen die sterk genoeg waren om de smaak van secundaire gisting te bevatten. Koffie werd rond dezelfde tijd ook geïntroduceerd, in 1644, terwijl in 1686 de ontwikkeling van de croissant in Oostenrijk een ware christelijke overwinning vierde op de toenemende banieren van de Turken.

1700

De 18e eeuw speelde ook een grote rol in de geschiedenis van de Franse keuken, en het was vooral in deze tijd dat de aantrekkingskracht van de Franse keuken begon te groeien met het aanzien van de Franse cultuur. De restaurantbeweging begon ook rond deze tijd en er kwam een ​​nieuw journalistiek ras tot stand, namelijk met voedselcritici en restaurantrecensenten.

2000

Hoewel de 19e en 20e eeuw ook hun invloed hadden op de geschiedenis van de Franse keuken, is het de 21e eeuw geweest die meer dan een van beide een rol heeft gespeeld. De Franse keuken is nu meer dan ooit bekend over de hele wereld en staat hoog in aanzien en respect. Er is echt geen enkel ander land ter wereld dat zijn keuken zo serieus en belangrijk neemt als de Franse, en de Franse keuken is echt geen monoliet, maar varieert van de olijven en zeevruchten uit de Provence tot de boter en gebraad van Tours. Er is zoveel variatie in de Franse keuken, en dit is eigenlijk een van de meest waardevolle aspecten van alles wat mensen moeten begrijpen en herkennen als het gaat om de geschiedenis van Franse gerechten.