Fairtrade, biologisch of lokaal geproduceerd voedsel ?

Moet ik voedsel en producten kopen die werknemers in de derde wereld ondersteunen door producten met het Fairtrade-label te kopen, ook al reizen deze goederen normaal gesproken duizenden kilometers van Afrika, Zuid-Amerika of Zuidoost-Azië? Wat als deze voedingsmiddelen zijn geproduceerd met gebruik van pesticiden en additieven? Het is dan logisch om Fairtrade, biologisch voedsel te zoeken en te kopen om zowel de producenten in de derde wereld te helpen als mijn levensstijlkeuze te vervullen om gezond en additief / pesticidenvrij voedsel te eten. Gelukkig zijn veel producenten nu dit dilemma aan het oppakken door steeds meer biologische en Fairtrade-gelabelde producten te produceren. Ik gebruik momenteel Fairtrade, biologische t-bags thuis! Nu komt er nog een belangrijke vraag: moet ik Fairly Traded biologische suiker kopen uit Kenia die duizenden kilometers heeft afgelegd, of moet ik appels kopen die in het VK zijn geteeld (idealiter van een boerenmarkt) die maar een paar honderd kilometer hebben afgelegd, wat minder betekent kooldioxide en andere vervelende emissies van de vrachtwagens die je constant op de snelwegen in het VK ziet? Het kopen van Britse producten zorgt niet alleen voor minder voedselkilometers, maar ondersteunt ook lokale boeren, gemeenschappen en economieën. Helaas is de keuze vaak beperkt en kan het duurder zijn dan voedsel dat in andere landen wordt geproduceerd. Besluiten, besluiten, het is waarschijnlijk het beste om je te onthouden van eten en je keuze te geven waardoor de hersenen rusten!

Maar ik kan gerust zeggen dat ik pogingen doe om voedsel of producten te vermijden die van verre bestemmingen zoals Australië zijn gereisd, zelfs als ze biologisch zijn! De volgende keer dat u in de supermarkt bent of waar u uw eten ook koopt, controleer dan de etiketten en u zult versteld staan ​​van hoe ver uw voedsel is gereisd. Kijk ook naar de hoeveelheid onnodige verpakking zoals individueel verpakte paprika’s, champignons en kiwi’s in verpakte dozen. Als ik op de lokale markt koop, vertel ik ze dat ze alles in één zak moeten doen, de klant naast me heeft vaak 10 individueel verpakte porties groenten en fruit. Die 11 (10 plus een grote plastic zak) zakken die dag in de stortplaats. Voor maximale eco-efficiëntie moeten we jute of andere tassen gebruiken die zijn gemaakt van gerecyclede materialen en al het losse voedsel daarin doen. Voor gerecyclede tassen, Fairtrade en biologische bedrijven, producten en voedsel, zie GuideMeGreens Green Directory.