Superfoodpowers 

Het is koud en het is coronatijd. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er nog veel meer virussen en bacteriën waar je liever niets van wilt weten. Daarom is het extra belangrijk om goed op je eigen gezondheid te letten. Dat kan op verschillende manieren en een daarvan is het koken met kruiden en specerijen. Ik ben al lang fan hiervan en pas dit nog altijd regelmatig toe om fit te blijven.  

Werking

Een paar van mijn favoriete weerstandboosters zijn kamille, munt en knoflook. Nu zou je kunnen denken dat het gebruiken van dit soort ingrediënten iets is wat uit de tijd van oma’s kookboek stamt en dus niet werkt. Dat is niet zo! Het is wel degelijk bewezen dat het koken met kruiden en specerijen een positief effect heeft op de gezondheid. En het leuke is dat je dit zowel door eten als drinken kunt stimuleren.

Tip: https://www.naturalspices.eu/wereldkeuken/franse-kruiden 

Gouden gezondheidstips

Het werken met kruiden en specerijen kan erg leuk en origineel zijn! Er zijn namelijk talloze kleuren, geuren, smaken en vormen, die je ook nog eens goed met elkaar kunt combineren. Neem bijvoorbeeld een kruidenthee uit een zakje. Gezond? Ja. Origineel? Nee. Heb je er wel eens aan gedacht om je eigen kruidenthee te maken? Een voorbeeld van een geslaagde combinatie is: sinaasappel, munt en kaneel. Sinaasappels zijn gezond, omdat ze veel vitamine C bevatten, wat ontstekingsremmend werkt. Deze smaak gaat goed samen met kaneel, wat juist de darmen weer kalmeert. Een tip voor vanavond dus!

Ook zijn er talloze kruiden waarmee je kan koken. Zout, zwarte peper en nootmuskaat zijn smaken die waarschijnlijk in elk huishouden zijn te vinden. Mocht je jouw smaakhorizon willen verbreden, kijk dan eens naar kruiden die scherper smaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan gember, pepers en kurkuma. Deze kruiden helpen bovendien bij verschillende kwaaltjes, zoals maag- en spijsverteringsproblemen. Bereid je echter liever milde gerechten, dan zijn verse kruiden als tijm, basilicum en venkel een goede optie. Niet alleen omdat ze heerlijk smaken, maar ook vanwege hun positieve effect bij diverse aandoeningen.

Uitgelicht: https://www.naturalspices.eu/wereldkeuken/italiaanse-kruiden 

Ga de natuur in

De natuur heeft ons zoveel te bieden, maar om daarvan ook bewust te kunnen genieten, is niet altijd even makkelijk. Plan dus voor jezelf regelmatig een uitje, zoals een mooie wandeling of een picknick in het park. Kijk dan vooral goed om je heen en wie weet biedt de natuur je dan gratis een paar vitamientjes, zoals brandnetels, madeliefjes of klaver. Dan krijg je naast een vleugje gezondheid ook nog eens hapje geluk toegeworpen: package deal!