Zelf bier brouwen

Zelf bier brouwen – dé belangrijkste informatie

Als je het een leuk idee lijkt om zelf bier te brouwen dan ben je zeker niet de enige. We zien namelijk dat er steeds meer mannen (en vrouwen) zijn die zelf met hun eigen bier aan de slag willen gaan. In tegenstelling tot wat nog wel eens wordt gedacht is het helemaal niet zo lastig om je eigen bier te brouwen. Benieuwd wat er komt kijken bij het brouwproces? Lees dan snel verder, in dit artikel komt het namelijk allemaal aan de orde!

Voordelen van je eigen bier brouwen

We laten je straks meer zien over het brouwen van je bier. Maar voor het zover is moeten we eerst even kijken naar de voordelen van het bier brouwen. Waarom zou je namelijk zelf je bier moeten brouwen? Reden nummer een is het feit dat brouwen een van de leukste dingen is om te doen. Het zorgt er niet alleen voor dat je iets te doen hebt voor in je vrije weekenden, maar het zorgt er ook nog eens voor dat je alles leert over bier in het algemeen. Daar komt ook nog eens bij dat het bier brouwen je in staat stelt om nieuwe biersoorten te proberen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een fruitig bier te maken. Of je kunt er juist voor kiezen om een zwaar donker bier te brouwen. Door de talloze mogelijkheden kan je echt zelf bepalen wat voor bier jij gaat brouwen.

Hoe moet je eigenlijk bier brouwen?

Het brouwen van bier is dus super leuk om te doen. Nu is het tijd om te kijken naar het proces van het brouwen van je eigen bier. Als het aankomt op het brouwen zijn er een aantal stappen die echt noodzakelijk zijn om te volgen. Om je wat beter op weg te helpen hebben we de belangrijkste stappen hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Het omzetten in suiker – de eerste stap is het omzetten van gerst naar suiker. Door middel van een heet waterbad zal alle suiker uit de gerst worden gehaald. Sommige ervaren brouwers kiezen ervoor om hun gerst te spoelen, maar hier hoef je als beginnende brouwer nog niet aan te denken.
  • Het koken van de granen – na het omzetten van de gerst in suiker is het tijd om te gaan koken. Door hop toe te voegen wordt er een bittere smaak aan het bier meegegeven. Dit is de smaak die je gewend bent van het bier. Je zal het mengsel ongeveer een uurtje moeten laten koken, al is het een beetje afhankelijk van het soort bier wat je gaat maken.
  • Het afkoelen van de wort – de volgende stap is het laten afkoelen van de wort. De wort is het mengsel wat na de bovenstaande stap over blijft. Belangrijk is om echt de juiste temperatuur te krijgen als je jouw smaak zo goed mogelijk wilt bewaren.
  • Het toevoegen van de gist – zoals je weet is bier brouwen zonde gist natuurlijk niet mogelijk. Door je gist toe te voegen aan een wort ontstaat er een brouwsel. Dit brouwsel moet voor een lange tijd staan nu het gist volledig moet oplossen. Je kunt pas beginnen met het bottelen wanneer jouw bier niet meer plopt. Dit is namelijk een teken dat al het gist op is genomen.

Voor het brouwen zal je over het nodige moeten beschikken. Gelukkig hoef je niet alles los te kopen, je kunt namelijk speciale starterpakketten kopen. De pakketten van bijvoorbeeld Brouwpunt bevatten alles wat je nodig hebt om aan de slag te kunnen gaan.

Neem een kijkje bij Brouwpunt

We hopen dat je dankzij de handige informatie uit dit artikel in ieder geval een beter beeld hebt gekregen bij het bier brouwen in het algemeen. Het brouwen van je eigen bier is natuurlijk dé keuze om te maken als je zelf een ware bierfanaat bent. Heb je nog geen spullen in huis voor het brouwen dan raden wij je aan om een kijkje te nemen op de site van Brouwspot. Dit is namelijk dé website voor iedereen die graag zelf wilt beginnen met het brouwen van een eigen bier.